Directory Mozilla Open Project ismiyle yayın hayatına başlayan Dmoz.org, başta Google olmak üzere bilinen tüm arama motorları için gereksinim haline gelen belli kriterlere göre listelenen kaliteli siteler tanımlasını gerçekleştiriyor. Editörler tarafından belirli kriterlere bağlı kalarak yapılan incelemeler sonuçta listenen siteler ODP dizini içerisinde yer alıyor.
Dmoz Türkçe kısımına gitmek için burayı takip edebilirsiniz.
Uygun Kategori Bulmak (Zamanı Hızlandırmak)
Dmoz’da listelenmeyi düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk önce uygun bir kategoriyi bulmaktır. Blog sayfanızda eğer blogluyorsanız Dmoz içerisinde yer alan “Web Günlükleri” kategorisi içerisinde bir kategoride listelenmeniz gerekmektedir. Web Günlükleri kategorisi içerisinde konunuzu en iyi yansıtan kategoriyi bulun.
Kendi uygun kategoriniz içerisine girdiyseniz kategoride üst sağ kısımda yer alan aşağıdaki resimdeki gibi adres öner kısmı yer almaktadır. O kısıma giriş yaparak blogunuzu eklemeye başlayabilirsiniz.
Uygun Başlık ve Tanım Seçmek
Eklenip eklenmemeniz konusunda çok fazla katkısı olan bir konu değildir. Fakat uygun başlık ve Türkçe dil kurallarına uygun bir açıklama eklenmenizle alakalı editör arkadaşın işini kolaylaştıracaktır. Başlık seçiminde “Teknoloji” gibi genel bir isimle çıkmayınız. Daha fazla blogunuzu tanımlayan bir başlık seçiniz. “Benim Teknoloji Blogum” bu başlık seçiminizde kendi blog isminizi tam olarak yansıtmaya çalışın.
Açıklama kısımında ise Türkçe dil kurallarına uyun ve noktalamalara dikkat edin. Aynı zamanda açıklamanızın 25-30 kelimeyi geçmemesine özen göstermelisiniz. Uzun bir açıklama siteniz için iyi bir imaj oluşturmaya katkı sağlamayacaktır.
Blogunuza Güveniyorsunuz Ya Peki Iyi Degilse?
Her blog yapımcısı yapabileceğinin en iyisi ne ise onu yapmaya çalıştığından ve kendinse en iyisini ortaya koyduğundan ötürü Dmoz’da listelenmeleri gerektiğine inanır. Peki, sizin kendi kalite yönergeleriniz Dmoz kalite yönergeleri ile uymuyor ve siteniz düşündüğünüz kadar kaliteli değilse?
Bunu anlamanın en iyi yöntemi anketlerdir. Ziyaretçileriniz, tanıtıklarınız ve arkadaşlarınızı bu işin içine katabilirsiniz. Google Docs tarafından oluşturulabilen anketlerden siteniz için bir tane oluşturun ve sitenizdeki eksiklikleri insanlar tarafından analiz edilmesini sağlayın.
Anket için şu örnek sorular uygulanabilir.
- Logomuzu nasıl buldunuz?
- Blogumuzda kullanılan renkleri nasıl buldunuz?
- Blogumuzda ki içerikleri okuyor musunuz?
- Blogumuzda sizce daha neler olabilir?
- Hangi özellikleri eklenmesini istersiniz?
Benzeri sorular oluşturarak kaliteyi sadece kendi gözünüzle değil aynı zamanda dışardan ortak akla sıgınarak gerçekleştirebilirsiniz. Dmoz’da editörler tarafından okunması amacıyla oluşturulan bir kısım tüm herkes tarafından okunmaya açık bir durumdadır. İlgili kısımdan editörler tarafından uygulanması gereken kriterlere ulaşarak biraz daha bilinçli blog ekleme işlemi yapabilirsiniz. Bu önemli bilgilere ulaşmak için Dmoz düzenleme yönergeleri bağlantısıyla okumaya ve öğrenmeye başlayabilirsiniz.